Milieukundig onderzoek Watertorens en Dillenburg

terug naar overzicht

Vrijdag, 26 juni 2020

Op 26 juni is in samenwerking met Sportvisserij Nederland een milieukundige inventarisatie uitgevoerd op onze viswateren bij de Watertorens en in de wijk Dillenburg, beide in Drunen. Later in het jaar zal ook op beide wateren een onderzoek worden uitgevoerd naar de visstand.

Wat onderzoek je nou eigenlijk met een milieukundige inventarisatie? Sportvisserij Nederland heeft vandaag gekeken naar:
  • de diepte op verschillende plaatsen;
  • het doorzicht (hoe diep kan je in het water kijken);
  • de dikte van de sliblaag;
  • het zuurstofgehalte net boven de bodem en aan het wateroppervlak;
  • de zuurgraad (pH);
  • de geleidbaarheid;
  • de aanwezige oeverbegroeiing;
  • de onderwaterplanten;
  • de bereikbaarheid (in hoeverre kunnen vissers bij het water komen);
  • de bevisbaarheid (is het water goed bevisbaar, heb je bijvoorbeeld niet teveel last van waterplanten en flab).

De eerste indrukken van vandaag zijn dat het water bij de Watertorens redelijk goed scoort qua diepte, zuurstof, zuurgraad en geleidbaarheid. Het viswater in de wijk Dillenburg daarentegen scoort beduidend slechter. Dit heeft te maken met de geringe diepte en de aanwezige waterplanten en flab, waardoor het water praktisch onbevisbaar is geworden.Tezamen met de visstandsonderzoeken in het najaar wordt een goed beeld van de huidige status van het water qua visstand, bereikbaarheid en bevisbaarheid verkregen én zullen tevens aanbevelingen worden gedaan voor verbeteringen voor beide wateren. De nadrukkelijke wens vanuit HSV Heusden is uiteraard dat er op al onze viswateren prettig gevist kan worden door jong en oud.

Foto 1: Apparatuur om de zuurgraad, het zuurstofgehalte en de geleidbaarheid te meten.


Foto 2: Met de boot het water op om onderzoek te doen bij de Watertorens.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons Cookie beleid

Accepteer cookies