Adviesrapport visserijkundig onderzoek van De Drie Meren

terug naar overzicht

Zaterdag, 19 november 2022

Op 26 januari 2022 is op verzoek van HSV Heusden door Sportvisserij Nederland een visserijkundig onderzoek uitgevoerd in De Drie Meren te Vlijmen. De HSV heeft dit onderzoek aangevraagd omdat we graag een beeld wilden krijgen van de huidige visstand met daarbij eventuele aanbevelingen voor het toekomstige beheer van het water. Tijdens het onderzoek zijn de soortsamenstelling, de lengteopbouw van de verschillende vissoorten en de conditie van de vis vastgelegd. De visstandbemonstering is uitgevoerd met behulp van zegen- en elektrovisserij. Klik op 'lees verder'.

Tijdens het visstandonderzoek zijn 16 vissoorten aangetroffen. De soortendiversiteit is daarmee hoog. De vangst bestond qua aantallen
voornamelijk uit vetje (18%), blankvoorn (15%), brasem (13%), riviergrondel en baars (respectievelijk 11% en 10%). De visbiomassa
bestaat vooral uit (spiegel)karper en brasem (respectievelijk 40% en 38%). De snoek is de belangrijkste roofvissoort.

Er zijn enkele knelpunten ten aanzien van de visstand en de sportvisserij. De Drie Meren bieden, vooral in de wintermaanden, nauwelijks schuilgelegenheid voor vis. Er lijkt ook sprake te zijn van overmatige aalscholverpredatie. Dit komt tot uiting in de visstand, die vooral bestaat uit kleine (<15-20 cm) vis en een duidelijk gat in lengte-frequentie laat zien.

In het rapport worden een aantal aanbevelingen gedaan zoals het plaatsen van vissenbossen en de aanleg van een mindervalide visplaats.  Het bestuur van HSV Heusden gaat zich beraden op de aanbevelingen die zijn gedaan voor De Drie Meren. 

Het adviesrapport kunt u inzien door op de volgende link te klikken: Adviesrapport visserijkundig onderzoek De Drie Meren, of onder het kopje Viswater. 

Enkele foto's van tijdens het visserijkundig onderzoek:









Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons Cookie beleid

Accepteer cookies